Annostusjärjestelmän uudistus tuotevalikoiman laajentuessa

Dosetec Exact Oy uudisti annostelujärjestelmän Weber:in Kiikalan tehtaalla. 

Tärkeimpinä tavoitteina olivat annostelujärjestelmän laajentaminen, uuden suursäkityslinjan perustaminen, sekä ohjausjärjestelmän uudistaminen. Projekti sai kiitosta erityisesti asiakaslähtöisestä suunnittelusta ja hyvästä jälkihoidosta.

Weber tuottaa monipuolisia rakennustuotteita julkisivuista lattiatasoitteisiin. Tunnetuimpia tuotemerkkejä ovat Kahi ja Vetonit. Weberillä on Suomessa kuusi tehdasta, neljä aluevarastoa ja noin 230 työntekijää. Weber tarjoaa suomalaisille rakentajille yli 1 000 eri tuotetta ja ratkaisua. Suomessa myytävät tuotteet käyvät läpi testit, jotka ovat eurooppalaisia testejä tiukemmat ja takaavat tuotteiden sopivuuden Suomen oloihin. Weber on osa kansainvälistä Saint-Gobain konsernia.

Weberin Kiikalan kuivatuotetehdas rakennettiin vuonna 1998 ja Dosetec toimitti sinne silloin annostus- ja automaatiojärjestelmän. Tehdas alkoi valmistaa tasoitteita rakentamisen tarpeisiin ja toimi alkuperäisessä tehtävässään vuoden 2015 loppuun, jolloin Kiikalan tehtaan käyttötarkoitus muuttui.

Tuotevalikoiman laajentaminen vaati laitteiston muutoksia

Weber muutti tuotevalikoimaansa modernisoitavalla Kiikalan tehtaalla, jonka seurauksena alettiin suunnitella vanhan annostelujärjestelmän uudistamista. Uudet tarpeet koskivat annostusjärjestelmän laajentamista sekä uuden suursäkityslinjan asentamista ja ohjausjärjestelmän modernisointia.

Uusien tuotteiden valmistusta varten annostelujärjestelmään tarvittiin lisää raaka-aineita, joten annostelun laitteistoa uudistettiin ja laajennettiin. Dosetecin toimittamat laitteet suunniteltiin helposti puhdistettaviksi uusien raaka-aineiden erityistarpeiden vuoksi.

Tuotantoprosessin ohjaaminen helpottui automaation parantamisella

Tehtaalla oli myös tarve parantaa tuotantoprosessin automaatioastetta. Tätä varten Dosetec uudisti vanhan annostelujärjestelmän ohjausjärjestelmän, joka saatiin samalla integroitua Weberin tehtaan ERP-toiminnanohjausjärjestelmään. Tiedon kulkeminen järjestelmien välillä helpottaa nyt muun muassa tuotannossa tarvittavien reseptien hallintaa ja raaka-aineiden kulutuksen seurantaa. Myös tuotantoprosessin ohjaamisen ja seurannan oli muututtava  käyttäjälle helpoksi. Tämä toteutettiin sijoittamalla operointipaneeleja eri työpisteisiin prosessissa.

Uuden ohjausjärjestelmän prosessiin liittyvä suunnittelu tehtiin Dosetecin ja Weberin yhteistyönä. Näin ohjausjärjestelmän käyttöliittymää saatiin räätälöityä Weberin toiveiden mukaiseksi.

Asiakaslähtöinen projektin suunnittelu ja jälkihoito saivat kiitosta

Weberin ja Dosetecin yhteistyö on sujunut erittäin hyvin. Dosetec sai uudistusprojektissa kiitosta erityisesti asiakaslähtöisestä tavastaan toimia.

– Kun meille syntyy muutostarve, niin Dosetecilla on ollut kyky reagoida nopeasti uusilla innovatiivisilla ratkaisuilla. Dosetec on suunnitellut projektit tavalla, joka on asiakkaan kannalta mahdollisimman onnistunut. Myös projektin jälkihoito on sujunut erinomaisesti, pienet keskeneräiset asiatkin on hoidettu valmiiksi asti hyvässä yhteistyössä. Dosetec on tulevissakin projekteissamme vahva toimittajaehdokas, sanoo Mika Mattsson, projektipäällikkö, Weber.