Automaattinen annostusjärjestelmä Bakehusetin modernissa leipomossa

Uusi järjestelmä ehkäisee sairauspoissaoloja ja tuo säästöjä

Tarkkuus, tuotantokapasiteetin riittävyys ja käytön helppous olivat keskeisiä tekijöitä, kun Norjan suurin leipomoalan ketju Bakehuset valitsi Dosetecin annostusjärjestelmän uuteen leipomoonsa Trondheimissa vuonna 2022.

Kun Bakehuset päätti rakentaa Trondheimiin uuden leipomon, sopivimman tuotantolaitteiston etsintä käynnistyi hetimmiten. Osastopäällikkö Stig Are Berdalin mukaan riittävä tuotantokapasiteetti oli ensisijainen vaatimus annostelujärjestelmätoimittajaa valittaessa, sillä 10 000–12 000 tuoreen leivän lisäksi leipomosta valmistuu päivittäin runsaasti muitakin tuotteita, kuten sämpylöitä, patonkeja, rusinapullia ja tilauskakkuja.

Trondheimin leipomo päätyi valitsemaan Dosetec Exactin vertailtuaan useita eri annostelujärjestelmä­toimittajia. ”Oli selvää, että Dosetecin avulla saisimme eniten vastinetta investoinnillemme”, Berdal sanoo.

Kapasiteetin lisäksi tärkeimmät valintakriteerit olivat annosten määrä tunnissa ja tarkkuus.”Järjestelmä oli yksinkertaisesti nopeampi ja tarkempi kuin kilpailijoiden vastaavat.” Tarkkuudesta kertoo erittäin pieni virhemarginaali, joka on vain muutamia grammoja.

Vähemmän sairauspoissaoloja

Dosetecin järjestelmää on käytetty Trondheimissa syksystä 2022 lähtien. Se huolehtii nesteiden, jauhojen, hiivan, suolan ja muiden ainesosien annostelusta koko leipomossa lukuun ottamatta konditoriatuotteiden yksikköä.

”Olen erittäin tyytyväinen järjestelmään. Vanhassa leipomossa kaikki tehtiin manuaalisesti. Nyt annostelu on lähes kokonaan automatisoitu”, Berdal painottaa. Työntekijät ovat olleet aiempaa tyytyväisempiä ja terveempiä, kun raskaiden säkkien raahaamiselle heitettiin hyvästit. ”Työntekijät voivat paremmin, mikä näkyy vähentyneinä sairauslomina ja alempina kustannuksina.”

Huippuluokan koulutus ja tuki

Viisi leipuria – sekä Stig Are Berdal ja tehtaan mekaanikko – on koulutettu käyttämään Dosetecin järjestelmää.

”Dosetecin järjestämä kahden viikon koulutus oli erinomainen. Pitkälle kehitettyä järjestelmää on hyvin yksinkertaista käyttää”, Berdal huomauttaa ja lisää, että koko käynnistysvaihe on sujunut hyvin ilman suurempia ongelmia.

”Olemme saaneet erinomaista palvelua Dosetec-tiimiltä koko ajan. Voimme soittaa heille melkein mihin aikaan vain, ja he auttavat välittömästi.”

Trondheim on Bakehusetin ensimmäinen – mutta ei välttämättä viimeinen – leipomo, johon on asennettu Dosetecin järjestelmä.

”Voin suositella Dosetec Exactia erityisesti käyttäjä­ystävällisyyden ja tarkkuuden vuoksi”, Berdal sanoo.

Bakehuset

  • Norjan suurin leipomoalan ketju.
  • 11 leipomoa ympäri Norjaa.
  • Noin 1 040 työntekijää, ja 170 miljoonan euron liikevaihto vuonna 2022.
  • Asiakkaina norjalaisia ruokakauppoja, supermarketteja, ruokaloita ja sairaaloita.