Fazer panostaa lakritsiin Lappeenrannassa
Fazer on uusinut Lappeenrannan tehtaan lakritsilinjaa viime vuosina merkittävästi. Uudistuksen avulla yhtiö on kehittänyt Fazer Lakritsi -tuoteperheen, joka on saanut vaikutteita kansainvälisestä lakritsitrendistä. Dosetec toimitti mittavan automaattisen annostus- ja punnitusjärjestelmän uuden tuoteperheen sekä muiden lakritsitäytteisten makeisten valmistukseen.
Fazer on toiminut suomalaisen lakritsiperinteen suunnannäyttäjänä jo vuodesta 1927, jolloin 20 gramman klassikkopatukka Fazer lakritsi valloitti suomalaisten sydämet ensimmäisen kerran. Yhtiön mukaan lakritsi on tällä hetkellä maailmalla ja varsinkin Pohjoismaissa nouseva trendi. Fazer on halunnut tuoda trendin Suomeen ja on siksi kehittänyt uudenlaisen Fazer Lakritsi -sarjan, jossa maistuvat lakritsin lisäksi toffee, vanilja ja salmiakki.
Yli 20 raaka-ainetta automaattiseen annostukseen
Uutta lakritsisarjaa valmistetaan Lappeenrannan tehtaan lakritsilinjalla, jota on uusittu merkittävästi viimeisen parin vuoden ajan. Uudistuksiin on sisältynyt lakritsin täytemassaan kuuluvien raaka-aineiden annostusjärjestelmä. Jatkuvatoimisen annostusjärjestelmän toimituksesta vastasi Fazerin pitkäaikainen kumppani Dosetec, joka automatisoi lakritsin täytemassan jauhe- ja nesteannostelun sekä lisäksi siirappisekoittimien raaka-aineannostelun. Syksyllä 2015 läpiviety projekti oli varsin mittava, sillä uuden järjestelmän avulla annostellaan yli 20 raaka-ainetta. Fazerin makeistuotanto on kasvanut Lappeenrannassa tasaisesti myös nyt taloudellisesti vaikeina vuosina. Uudella linjalla valmistuu uuden lakritsisarjan lisäksi useita erilaisia lakritsitäytteisiä makeisia, aina tulisen ärhäköistä Turkinpippureista pelimaailmasta tuttuihin Angry Birds -karkkeihin.
Tarkka annostus, tasainen laatu
Fazer Makeisten Lappeenrannan tehtaan valmistuspäällikkö Matti Huttunen kertoo, että raaka-aineiden automaattisella annostuksella on saavutettu tarkkuutta ja luotettavuutta, mikä puolestaan on tehnyt lakritsin täytemassasta entistä tasalaatuisempaa. Jatkuvatoiminen tarkka annostus on saavutettu soveltamalla useita annostus- ja punnitusteknisiä ratkaisuja samaan kokonaisuuteen. Esimerkiksi pienkomponenttien kuten kaakaon
sekä salmiakkijauheen annostelussa on käytetty punnitukseen perustuvia loss-in-weight -annostelijoita. Tarkka jatkuvatoiminen nesteannostus
tapahtuu virtausmittareiden ohjaamana. – Olemme huomanneet eron nykyisen ja vanhan järjestelmän välillä selkeästi. Laitteisto on toiminut
pääasiallisesti erittäin hyvin. Pieniä haasteita on toki ollut, mutta sellaista laitteistoa ei ole olemassakaan, jonka käyttöönotossa ei haasteita olisi, Huttunen kertoo.
Kosteushaasteet hallintaan
Haasteilla Huttunen viittaa muun muassa paljon suolaa sisältävään ja huoneilmasta helposti kosteutta imevään turkinpippurijauheeseen. Jauhe kovettuu helposti varsinkin kesäaikaan, jolloin ilma on kosteampaa kuin talvella. Dosetec sai ratkaistua kosteusongelman suunnittelemalla järjestelmän rakenteet mahdollisimman suljetuiksi. Dosetecin toimitusjohtaja Olli-Pekka Rihu kertoo, että järjestelmälle tehtiin turkinpippurijauheen kanssa mittavat koeajot Dosetecin tiloissa parhaiden rakenneratkaisujen löytämiseksi. – Olemme hyvin tyytyväisiä järjestelmään. Ennen projektia keskustelimme Dosetecin kanssa paljon ja avoimesti kaikista mahdollisista haasteista. Meidän työntyöntekijämme lähtivät suorastaan avosylein uudistukseen mukaan heti alusta lähtien, valmistuspäällikkö Huttunen kertoo.