Siirtopainovaaoista annostusjärjestelmien kansainväliseksi osaajaksi
60 vuotta täyttävä Dosetec Exact Oy räätälöi annostus- ja punnitusjärjestelmiä eri teollisuudenaloille. Perheyrityksen tarina alkoi Vihtori-isoisän keksinnöstä 1950-luvulla.
Kauas on tultu ajoista, jolloin Vihtori Koskinen keksi ajankulukseen siirtopainoilla toimivan vaa’an, jonka hän patentoi ja aloitti saman tien menestyksekkään yrittäjäuran.
Keksintö oli varsin yksinkertainen, mutta nerokas 1950-luvun maatalouksien punnitustarpeisiin. Enää ei tarvittu kymmenysvaakoja ja erillisiä irtopainoja, vaan punnuksia saattoi siirrellä kätevästi tangon varassa. Sittemmin siirtopainovaaka Vihtori oli käytössä lähes jokaisessa suomalaisessa maatalossa.
Yritys siirtyi luontevasti toiseen sukupolveen, Esko Koskiselle, joka oli ollut mukana yrityksen alusta alkaen. Hän kasvatti parissakymmenessä vuodessa yrityksestä merkittävän suomalaisen punnitusteknologian osaajan.
Vientiä yli puolet liikevaihdosta
Jari Koskinen oli vasta 26-vuotias perittyään vaakatehtaan toimitusjohtajan vakanssin Esko-isältään vuonna 1981. Tuolloin uudet tuulet puhalsivat punnitusteknologian kehityksessä. Mekaaninen punnitus sai väistyä ja siirryttiin sähköisiin vaakoihin. Jari Koskinen käänsi yrityksen katseet kohti teollisuuden annostusjärjestelmiä ja se kannatti. Yrityksen nimi Vaakakoskinen Oy vaihdettiin kymmenen vuotta sitten vientivetoisemmaksi, Dosetec Exact Oy:ksi.
– Nykyään reilusti yli puolet liikevaihdostamme tulee viennistä, jota on pääosin Pohjoismaihin, Baltian maihin ja Venäjälle. Olemme toimittaneet mittavia järjestelmiä muun muassa norjalaisille asiakkaillemme. Esimerkkeinä mainittakoon Goman Bakeriet, yksi Norjan suurimmista leipomoista sekä elintarvikevalmistaja Orkla Foods Norge, joille on suunniteltu ja toimitettu räätälöityjä järjestelmiä jo vuosikausia, kertoo Dosetecin nykyinen toimitusjohtaja Olli-Pekka Rihu.
Tarkkuutta ja laatua huippuautomaatiolla
Venäjän leipämarkkinoiden edelläkävijä, OJSC Fazer Pietarissa panostaa kaltattuun leipään Dosetec-automatisoinnilla. Kalttausprosessissa jauhoa sekoitetaan kuumaan veteen. Taikinapataan annosteltaessa lämpötila säädetään kohdalleen on-line jäähdytyksen avulla.
– Tämän Suomessa vähemmän tunnetun leipätyypin kysyntä on Venäjällä kasvanut, ja leipomo haluaa nyt tehostaa tuotantoa automatisoimalla annostus- ja punnitustoiminnot, kertoo Olli-Pekka Rihu.
Kalttaus nostaa taikinan kosteuspitoisuutta normaalia suuremmaksi, jolloin leivästä tulee pehmeämpi ja se säilyy hyvänä pitkään ilman lisäaineita. Kalttaus tuo myös leivän aromit hyvin esiin.
– Olemme saaneet isoja päänavauksia Venäjälle viime vuosina, kun Fazerin kaltaiset toimijat ovat laajentaneet idän liiketoimintojaan, kertoo Jari Koskinen, Dosetecin hallituksen puheenjohtaja.