Dosetecin vaakaosaaminen ulottuu sadan vuoden päähän

Iisakki Koskinen osti 1900-luvun alussa Saksan matkallaan kymmenysvaa’an, tutki sen toimintaperiaatteen ja taituroi oman vaakaversion. Pian vaakoja valmistui tasaisesti Vihtori-pojan avustaessa.
Kului vuosikymmeniä, kunnes suvussa tapahtui uusi vaakainnovaatio. Vihtorin poika Esko oli pyytänyt isäänsä valmistamaan ”jonkinlaisen vaa’an”. Ajankulukseen Vihtori sellaisen myös tekaisi.
Keksintö oli nerokas 1950-luvun maatalouksien punnitustarpeisiin. Enää ei tarvittu kymmenysvaakoja ja erillisiä irtopainoja, vaan punnuksia saattoi siirrellä kätevästi tangon varassa. Sittemmin Vihtori siirtopainovaaka oli käytössä lähes jokaisessa suomalaisessa maatalossa.

Annostus- ja punnitusjärjestelmien alkusysäys

Kun Esko Koskinen siirtyi vaakatehtaan vetovastuuseen, aloitti yritys säiliövaakojen valmistuksen betoniasemien punnitustarpeisiin. Tämä oli alkusysäys liikeidealle, joka on kypsynyt vuosien mittaan ja on käytössä yhä tänään: punnitus- ja annostusjärjestelmien suunnittelu ja valmistus eri teollisuudenaloille.

Mekaanisesta punnituksesta sähköiseen vaakateknologiaan

1970-luvulla mekaaninen punnitus sai väistyä ja siirryttiin sähköisiin vaakoihin. Tämä oli oivallinen aika tehdä sukupolvenvaihdos yrityksessä.
Jari Koskinen oli vasta 26-vuotias aloittaessaan yrityksen vetäjänä vuonna 1981. Tänä päivänä, 33 vuotta myöhemmin, hallituksen puheenjohtaja Jari Koskinen muistaa tuon kuin eilisen päivän.
– Haaste oli kyllä iso, mutta mielekäs. Nuoren miehen rohkeudella ja pelkäämättömyydellä painettiin lujasti eteenpäin, diplomi-insinööri hymähtää.

Ratkaisuja teollisuudelle, osaamista ohjausjärjestelmiin

Jarin vetovastuulla liikeidea annostus- ja punnitusjärjestelmien valmistuksesta laajeni elintarvike-, kemia-, rakennusaine- ja terästeollisuuden tarpeisiin.
– Nopea ohjausjärjestelmien teknologinen kehitys oli haastavaa, kun ohjelmistot ja koneet vaihtuivat kaiken aikaa. Onneksi vetovastuuta kaikissa muutospaineissa saatiin jaettua vuonna 1989, kun Pertti Hännikäinen tuli yrityksen osakkaaksi ja varatoimitusjohtajaksi, Jari kiittelee.
– Nyt tilanne on selkeästi parempi, kun olemme keskittyneet käyttämään Siemens-logiikkoja jo yli kymmenen vuoden ajan. Osaamisemme ohjausjärjestelmien kehittämisessä on syvempää ja olemme luoneet niistä yhä käyttäjäystävällisempiä.

Asiakastyytyväisyydellä menestykseen

Pertti Hännikäinen jäi eläkkeelle tänä keväänä. Hän nostaa 25 palvelusvuotensa kokemuksella yhden ylitse muiden, kun tulee puhe yrityksen menestyksen syistä.
– Asiakastyytyväisyys. Siitä olemme pitäneet huolta ja saaneet nostettua yrityksen arvostusta ja tunnettuutta merkittävästi. Tänä päivänä olemme kansainvälinen vientiyritys, johon isotkin asiakasyritykset luottavat vuosi toisensa jälkeen.

Vientiä yli puolet liikevaihdosta

Jari Koskinen on samoilla linjoilla Hännikäisen kanssa.

– Nykyään reilusti yli puolet liikevaihdostamme tulee viennistä Pohjoismaihin, Baltian maihin ja Venäjälle.

– Tulevaisuus näyttää hyvältä. Pidämme jatkossakin huolta asiakastyytyväisyydestä ja otamme sataprosenttisen vastuun asiakkaidemme annostuksen ja punnituksen onnistumisesta, Koskinen tiivistää.