Fazerin Hlebnyi Dom automatisoi leipätuotantoa Pietarissa

Tuoreutta ja luonnollista säilyvyyttä kalttaamalla. Lisäaineettomat leivät kiinnostavat tämän päivän kuluttajaa. Suomessa vähemmän tunnetulla kalttausmenetelmällä leipä saadaan pysymään pehmeän tuoreena ja säilymään pitkään ilman lisäaineita. Venäjän leipämarkkinoiden edelläkävijä, Fazerin Hlebnyi Dom panostaa kaltattuun leipään Dosetec-automatisoinnilla.

Fazerin suurin leipomotuotemerkki Venäjällä, Hlebnyi Dom, on monessa suhteessa uranuurtaja maan leipämarkkinoilla. Se alkoi muun muassa ensimmäisenä valmistaa pakattua, viipaloitua leipää ja on vuosien varrella tuonut markkinoille lukuisia uusia tuotteita.
Nyt ”leivän koti” (hlebnyi = leipä, dom = koti) on automatisoinut kaltatun leivän tuotantonsa, sillä tämän lisäaineettoman leivän kysyntä kasvaa hyvää vauhtia. Manuaalituotannolla ei enää pysytty vauhdissa mukana.

Lisätehoa kaltatun leivän tuotantoon

Kalttauksessa kiehuvaa vettä sekoitetaan osaan jauhoista ja annetaan seoksen tekeytyä ennen taikinan tekoa. Näin taikina sitoo enemmän vettä ja leipään saadaan suuremman kosteuspitoisuuden ansiosta lisää pehmeyttä ja se säilyy tuoreena pitkään ilman lisäaineita. Kalttaus tuo myös leivän luontaiset aromit hyvin esiin ja leipää on helppo leikata. Venäjän lisäksi kalttaus on yleistä Baltian maissa ja Ruotsissa.
– Fazerin kaltatun leivän suosio on kasvanut Pietarissa, ja tarvitsimme lisätehoa sen tuotantoon. Dosetecin automaattinen annostelujärjestelmä auttaa meitä vastaamaan kasvaneeseen kysyntään, kertoo Fazer Venäjän tekninen johtaja Anton Samoylov.

Pitkäaikainen yhteistyö, uusi tuttavuus

Hlebnyi Dom oli Dosetecille uusi asiakas. Tarjouskilpailussa annosteluautomaation moniosaaja osoittautui luontevaksi ja ennen kaikkea luotettavaksi vaihtoehdoksi, sillä Dosetecin osaaminen on tullut tutuksi muissa Fazer-konsernille tehdyissä järjestelmätoimituksissa. Pitkäaikainen leipomoyhteistyö on kantanut hedelmää.

Tuotantokapasiteetti kasvoi merkittävästi

Dosetecin räätälöidyn toimituksen avulla leipomo sai automatisoitua kaltatun leivän tuotantonsa täysin.
– Tuotantokapasiteetti kasvoi kolmen jauhojen keittotankin voimin merkittävästi, Samoylov kertoo.
Kyseessä on jatkuvatoiminen prosessi: kun yksi tankki tyhjenee, annostelu jatkuu automaattisesti toisesta tankista ja samanaikaisesti uusi panos annostellaan tyhjään tankkiin.

Annosteluvaiheiden saumatonta toimintaa

Jauhojen annostelua varten Dosetec liitti jauhojen lähetyssäiliön olemassa olevaan vastaanottosäiliöön. Lähetyssäiliöstä jauhot siirtyvät painesiirrolla säiliövaakaan.
Säiliövaaka toimii tarkasti kolmella punnituskennolla punnituskapasiteetin ollessa 800 kiloa. Vaa´asta jauhot annostellaan kolmeen sekoitustankkiin.
Sekoitustankkien automaatio suunniteltiin kokonaisuudessaan asiakkaan toiveiden mukaisesti. Veden annostus tapahtuu sekoitustankkien punnituksen perusteella.
Valmiin kalttauksen annostelu taikinapataan tapahtuu taas siltavaa´an perusteella.

Räätälöityä ohjauslogiikkaa

Koko kalttaustuotanto toimii yhdellä ohjausjärjestelmällä, ja se räätälöitiin ohjelmistoineen asiakkaan tarpeiden mukaan. Dosetecin tarjoama Siemens S7 -pohjainen, ohjelmoitava ohjauslogiikka sekä Siemens Siwarex -punnituselektroniikka yhdistettiin saumattomasti useaan eri ohjausjärjestelmään.
Uutta tuotantoa pyöritetään kätevästi kosketusnäytöllä, joka sijoitettiin prosessin helpottamiseksi aivan kalttausannostelupisteen yhteyteen. Jauhoerien tilaukset sekä säiliötyhjennykset onnistuvat nappia painamalla.
Etäyhteys internetin välityksellä turvaa Dosetec-järjestelmien toiminnan sekä nopeuttaa ja varmistaa laitteiden huoltoa ja kunnossapitoa.

Parasta palvelua alusta loppuun

Hlebnyi Domissa uusi tuotanto saatiin tehokkaasti käyntiin huhtikuussa. – Koko automatisointiprojekti sujui alusta loppuun oikein hyvin siitä huolimatta, että Dosetec ei tuntenut Fazerin Pietarin tuotantoa entuudestaan. He kykenivät räätälöimään meille sopivat ratkaisut, ja asiat hoidettiin varmuudella ja ammattitaitoisesti, Samoylov kiittelee.
Leivälle, jonka säilymiseen ei tarvita lisäaineita eikä paranteita, riittää varmasti kysyntää tietoisten nykykuluttajien keskuudessa. Dosetecin avulla Hlebnyi Dom panostaa pitkälle tulevaisuuteen.