Länsi-Rannikon Kala panostaa ruokasilakkaan hihnavaa’an avulla

Dosetec kulkee mukana asiakkaan strategisissa painopistemuutoksissa. Länsi-Rannikon Kala Oy halusi panostaa ruokasilakkaan rehusilakan sijaan, ja Dosetec räätälöi yritykselle hihnavaakalinjan vanhan säiliövaakalinjan tilalle. Nyt tuoreet silakat saadaan nopeasti pakastimeen, ja kalan laatu säilyy hyvänä.

Länsi-Rannikon Kala sijaitsee Suomen parhaimmilla silakka-apajilla Länsi-Suomen rannikolla Taivassalossa. Yrityksellä on kalasatamassa viisi pakkasvarastoa, joiden säilytyskapasiteetti on yli 6 000 tonnia.

Nyt yhtiö on muuttanut strategiaansa. Rehusilakka on saanut väistyä tuotannon kärkipaikalta.
– Haluamme tuottaa entistä enemmän ruokasilakkaa, sillä sen kysyntä on kasvanut muun muassa Ukrainassa, Valko-Venäjällä, Venäjällä ja Baltian maissa, yrityksen uusi toimitusjohtaja Aarne Paesalu kertoo.

Laatua kalankäsittelyyn

Strategisen painopistemuutoksen myötä kalojen vastaanotto oli tarve uusia. Yritys otti yhteyttä Doseteciin, joka oli vuosia sitten toimittanut säiliövaakajärjestelmän rehusilakan vastaanottoon.
Nyt piti löytää ratkaisu, jolla kalastajalta tulevat silakat saadaan tuoreena nopeasti punnituksesta pakkaseen.
Alkukartoituksen jälkeen päädyttiin hihnavaakajärjestelmään, joka osoittautui parhaaksi vaihtoehdoksi nopeatempoiseen kalankäsittelyyn. Linjan siirto- ja punnituskyky on jopa 60 tonnia tunnissa.
Hihnavaakamenetelmän ansiosta kalat kulkevat linjalla jouhevasti, eivätkä kasaannu massiivisella painolla toistensa päälle laatua vaurioittaen. Hellävaraisempi kalankäsittely auttaa hävikin vähentämisessä.

Tarkka punnitus on enemmän kuin hyvä laitteisto

Uusi strategia tarkoitti entistä tarkempaa punnitusvaatimusta. Laadukkaan Siemenspunnituslaitteiston ja -logiikan lisäksi tavoitteen saavuttaminen vaati yksityiskohtaista linjan räätälöintiä juuri kalankäsittelyyn sopivaksi.
Hihnavaakamenetelmän ansiosta kaikki ylimääräinen ainesosa saadaan poistettua linjalta ennen punnitusta. Vesi valuu helposti puhdistettavan muovimoduulihihnan läpi, samalla kun mätijäte pestään pois korkeapainepesurilla. Kolat ja reunavallit estävät silakoiden liiallisen valumisen eteenpäin tai hihnan ulkopuolelle kuljetinmateriaalin ollessa haponkestävää terästä.

Raportoinnin avulla tarkat ohjeet kalastajille

Entistä tarkempi punnitus mahdollistaa paremman yhteistyön kalastajien kanssa. Uuteen Dosetec-järjestelmään kuuluu yksityiskohtainen seuranta, muun muassa päivittäisraportointi. Sen perusteella Länsi-Rannikon Kala voi antaa tarkat ohjeet kalastajille päivittäisestä silakkakilotarpeesta.
Dosetec on toimittanut useita hihnavaakajärjestelmiä eri alojen tarpeisiin, mutta kalateollisuuden asiakkaalle toimitus oli ensimmäinen. Vuosikymmenten kokemus osoittautui tärkeäksi tekijäksi projektin onnistumisen kannalta.
– Ei ole ollut minkäänlaisia ongelmia tekniikkaan, käyttöön tai ratkaisuihin liittyen. Dosetec on aina vastannut eteen tulleisiin haasteisiimme hyvin, toimitusjohtaja Paesalu toteaa.

Länsi-Rannikon Kala Oy on vuonna 1973 perustettu tuorekalaja pakastuslaitos, päätuotteena silakka. Yritys työllistää 25 henkilöä, sesonkina lähes tuplasti enemmän.