Markkinajohtaja Teknos aikoo kaksinkertaistaa jauhemaalituotantonsa Dosetecin annostusjärjestelmällä

Pohjoismaiden johtava teollisuusmaalien valmistaja Teknos Oy on panostanut jauhemaalituotantoonsa tilaamalla annostelujärjestelmän Dosetec Exact Oy:ltä. Järjestelmällä pystytään kaksinkertaistamaan ympäristöystävällisten jauhemaalituotteiden valmistus.

Uusi järjestelmä liki hehtaarin kokoisessa ja vuonna 2007 valmistuneessa Rajamäen tehtaassa on tuonut lukuisia etuja yrityksen toimintaan. Teknoksen tuotantojohtajan Jaakko Koskenpään mukaan jopa 90 prosenttia yrityksen jauhemaalituotannosta on automatisoitunut.

Toimituksessa oli olennaista saada kahdeksan siiloa samaan annostelupaikkaan, jolloin kahdeksan eri raaka-aineen annostelu ja punnitus voidaan tehdä samanaikaisesti. Monissa kilpailevissa vaihtoehdoissa ei tätä kahdeksan kertaa nopeampaa tuotantomahdollisuutta ollut. Tuotannon kasvuodotusten kannalta Dosetec-järjestelmä oli siinä mielessä paras vaihtoehto.

– Tarjouskilpailussa vaikutti kilpailukykyinen hinta, ratkaisujen luotettavuus ja paljon myös aiemmat referenssit, Koskenpää lisää.

Vastuu asiakkaista olennaista

Tuotantojohtaja Koskenpää on varsin tyytyväinen uuteen annostelujärjestelmään samoin kuin Dosetecin ammattitaitoiseen palveluun, joka näkyi toimitusprosessin jokaisessa vaiheessa. Prosessi vaati ainutlaatuisen räätälöityjä ratkaisuja, joita ei aiemmin oltu testattu.

– Dosetec on ottanut todella hyvin vastuun kaikesta, myös pienistä lastentaudeista, joita on ilmentynyt, Koskenpää kertoo. Mittavan tuotantoprosessin liki täydellinen automatisoiminen ei käy kädenkäänteessä. Olennaista ei Koskenpään mukaan olekaan ongelmattomuus, vaan vastuullinen asenne ja kiinnostus  asiakkaan tarpeisiin ja ongelmien ratkaisemiseen.  Nämä kriteerit Dosetec toteutti sovitussa aikataulussa Koskenpään sanoin ”esimerkillisesti”.

Työnjohtaja Tomi Nurmela on samoilla linjoilla.
– Toimitus ja palvelu ovat olleet huippuluokkaa aivan alusta lähtien. Jo suunnitteluvaiheessa asiat tehtiin antaumuksella. Pienikin virhe siinä vaiheessa olisi tuonut pahoja seurauksia. Erityisen tyytyväinen olen Doseteciin siinä, että jälkihoito kaikkinensa on toiminut mallikkaasti.

Automaatio parantanut Teknoksen raaka-ainetasetta

Täysin liuotteettoman ja ympäristöystävällisen jauhemaalin kysyntä on kasvanut viime vuosina huikeasti, mihin Teknos haluaa vastata Dosetec-investoinnilla. Tuotteen kaksinkertaisten tuotanto-odotusten lisäksi automaatiolla on parannettu huomattavasti maalivalmistuksen annostelutarkkuutta ja pienennetty hukkaa.

– Annostelutarkkuus ja raaka-ainetase on saatu nostettua aivan eri tasolle, kertoo työnjohtaja Nurmela. Samalla raaka-ainepöly on automaation myötä saatu hävitettyä. Myös tuotannon seuranta  ja virheiden paikallistaminen onnistuvat nyt paremmin automaatioon kuuluvien annosteluraporttien avulla.

Teknokselle tehtyyn toimitukseen kuului kaksitoista suursäkin purkuasemaa, kaksitoista annostelusiiloa,  neljä suursäkin vaakapurkuasemaa, kahdeksan pienkomponenttisäiliötä, neljä alipainekompressoria  sekä luonnollisesti ohjauslogiikka-atk. Reseptit ja tuotantosuunnitelma käydään lukemassa asiakkaan tietojärjestelmästä.