Orkla Vansbron leipomossa valmistuu vuosittain 30 miljoonaa pakastepizzaa

Ergonomiaan kannattaa panostaa

Orkla Foods Sverigen Vansbron kiviuunipizzojen leipomossa siirryttiin hiljattain jauhottajien automaattiseen jauhoannosteluun. Dosetecin räätälöimä järjestelmä lisäsi automaatiota ja tehosti
tuotantoa, mutta ennen kaikkea asiakas tavoitteli uudistuksella parempaa ergonomiaa ja työturvallisuutta.

Panostus työturvallisuuteen ja hygieniaan

Orkla Foods Sverige-konsernilla on Ruotsissa kymmenen tuotantolaitosta, joista yksi tunnetaan Ruotsin suurimpana kiviuunipizzojen leipomona. Vansbron tuotantolaitoksessa valmistuukin noin 30 miljoonaa pakastepizzaa vuosittain, mukaan lukien tunnettua Grandiosaa. Orkla Foods Sverige tunnetaan myös yhteiskuntavastuun sekä kestävän liiketoiminnan edistäjänä. Osana tätä konserni haluaa kohentaa työpaikoillaan työergonomiaa ja -turvallisuutta. Sen tähtäimessä on pölytön ja hygieeninen työympäristö sekä tapaturmattomuus tehokkaan riskinhallinnan avulla. Konserni keskittyy järjestelmällisesti tapaturmien ja vammojen ennaltaehkäisemiseen. Juuri tästä tavoitteesta oli kyse, kun ruotsalaisyhtiö tilasi Dosetecilta automaattisen jauhoannostelun Vansbron tuotantolaitoksen kahden pizzalinjan jauhottajille.

Ergonomian liiketaloudellinen vaikutus

Dosetecin räätälöimä järjestelmä huolehtii automaattisesti siitä, että pizzalinjojen jauhottajat ripottelevat jauhoa taikinamatolle jatkuvatoimisesti. Näin taikina ei tartu hihnalle eikä kaulimeen. – Automaation avulla saimme poistettua manuaalisen työprosessin, jossa henkilö kiiruhtaa linjalta ja jauhottajalta toiselle ja ripottelee jauhoja ahtaissa paikoissa sekä epäergonomisissa työasennoissa, kertoo Vansbron leipomon tuote- ja prosessitekniikasta vastaava Malin Lagerberg. Dosetecin ratkaisu käyttää putkikolakuljetinta jauhojen kuljetuksessa mahdollistaa pienien jauhomäärien jakamisen useisiin kohteisiin helposti ja joustavasti. Parempaan ergonomiaan liittyen Orkla toteaa kestävän kehityksen raportissaan, että järjestelmällisillä pyrkimyksillä parantaa työympäristöä, työterveyttä ja -turvallisuutta on myös merkittävä liiketaloudellinen vaikutus vakaampien toimintojen ja alhaisempien sairauspoissaolokustannusten muodossa.

Kokemus ja räätälöintitaito auttavat tilankäyttöhaasteissa

Muutama vuosi sitten Dosetec toimitti vastaavan järjestelmän Norjaan, Orklan Strandan pizzatehtaalle. Tieto Norjalaisten hyvin onnistuneesta projektista, järjestelmän tuomista eduista sekä norjalaiskollegojen hyödyntämästä luotettavasta toiminnasta saavutti Orklan ruotsalaiskollegat. Niinpä valinta ei ollut vaikea, kun Orkla Foods Sverige haki jauhoannosteluautomaation toteuttajaa Vansbron tuotantolaitokseen. Megatec-yhtiön John Egil Filtvedt on Dosetecin paikalliskumppani norjalais- ja ruotsalaistoimituksissa ja varmistaa jouhevan yhteistyön Dosetecin ja asiakkaan välillä. Hän kertoo, että toimituksessa oli haasteellista löytää tilankäyttöratkaisu, jolla saada poistettua ahtaat työskentelyolosuhteet. – Dosetecin kokemukseen perustuva räätälöintitaito auttoi löytämään optimaalisen tilankäyttöratkaisun. Järjestelmä käynnistyi kerralla, ja asiakas on tyytyväinen, Filtvedt hymyilee.