Perinteikkäälle Arabian keramiikkatehtaalle moderni tuotantoprosessi

Pohjoismaiden johtavan käyttökeramiikkavalmistajan tuotantostrategiaa kehitetään entistä kilpailukykyisemmäksi. Dosetec on yksi maineikkaan Arabian tehtaan uudistajista.

Arabian keramiikkatehtaan toimintastrategiaa tarkennettiin hiljattain. Nykyisin tämä Fiskars-konserniin kuuluva tuotantolaitos on Pohjoismaiden suurin keramiikkatehdas, jossa valmistetaan Iittalan ja Arabian tuotteita. Sen eri tuotelinjoja ovat kuivapuristuslinjat lautasten ja vatien valmistukseen, muovauslinjat kulhojen ja kuppien valmistukseen sekä paine- ja käsinvalulinjat.

Mittavat investoinnit tuotekehitykseen

Arabian monipuolisen tuotannon vahvuuksia ovat korkealaatuiset värilasitteet, oma massa- ja lasitereseptikehitys, raaka-ainetutkimus, tekninen tuotekehitys ja kertapolttotekniikka. – Tuotekehitys- ja muiden kehitysresurssien painoarvo on tehtaallemme erittäin tärkeä. Toiminnan ohjaaminen entistä enemmän valittujen tuotteiden valmistukseen pitää sisällään sen, että resursseja käytetään eniten juuri näiden tuotteiden valmistuksen kehittämiseen, Arabian tehtaan materiaalikehitys- ja laboratoriopäällikkö Päivi Nurmi korostaa.
Tätä silmällä pitäen tehtaan toimintaa uudistettiin yhdistämällä korkeatasoinen suomalainen muotoiluosaaminen uusiin, entistä tehokkaampiin tuotantomalleihin. Uudistuksen yhteistyökumppaniksi valittiin Dosetec Exact.

Suomalaisen muotoilun ja insinööritaidon tuottava liitto

Muovausmassan ja lasitteen valmistukseen käytetään useita luonnon raaka-aineita, joiden tarkka annostelu on lopputuloksen kannalta tärkeää.
– Muovausmassan ja lasitteen pääraaka-aineita ovat kvartsi ja maasälpä. Muita raaka-aineita ovat savi, kaoliini, alumiinioksidi, liitu ja dolomiitti, Nurmi kertoo.
Dosetec toimitti tehtaalle monipuolisen ohjaus- ja annostelujärjestelmän valu- ja muovausmassan ja lasitteen valmistuksessa tarvittavien kuiva-aineiden annosteluun.
– Valitsimme laitetoimittajaksemme Dosetecin, koska tunnemme sen jo vuosien takaa punnituksen asiantuntijana. Heidän toimittamansa laitteet soveltuivat juuri meidän tarpeisiimme. Tiesimme Dosetecin myös luotettavaksi yritykseksi.
Dosetecin annostusjärjestelmä edustaa alan viimeisintä teknologiaa, jonka virhemarginaali on käytännössä olematon. Laitteiden toimintaa seurataan käyttöpäätteellä, jonka avulla asetellaan myös laitteiden käyttöparametrit ja toimintaluvat. Ohjausjärjestelmä perustuu luotettavaan Siemens S7-300 -logiikkaan ja käyttöliittymä on toteutettu helppokäyttöisellä kosketusnäytöllä.

Luotettavaa automatiikkaa

Uuden massa- ja lasitevalmistuslaitoksen kapasiteetti on huikeat 1600 tonnia vuodessa. – Vanhassa järjestelmässä raaka-ainesäkit tyhjennettiin erillisiin siiloihin, joista ne johdettiin annosteluun. Nyt raaka-aineet johdetaan annosteluun suoraan säkeistä. Raakaainekäsittelyssä on nyt vähemmän vaiheita ja annosteluprosessi on yksinkertaisempi. Tämä parantaa myös työmukavuutta ja tehokkuutta. Laatu- ja annostelutarkkuusvaatimuksethan ovat olleet korkeita jo aiemmin.
Tuotantoprosessi vaatii automaatiojärjestelmältä tarkkuutta ja luotettavuutta. Esimerkiksi vastaanottovaakaan on siirryttävä yhtä paljon raaka- ainetta kuin sinne on annosteltu. Dosetecin järjestelmä tarkistaa tämänkin.
– Laitteisto mahdollistaa joustavan massa- ja lasitevalmistuksen sekä vaihtelut valmistusmäärissä. Raaka-aine on helppo vaihtaa toiseen, kun sitä ei ole varastoituna erillisiin siiloihin. Myös turha välivaihe, siilon tyhjennys, voidaan välttää.
– Tuotanto uudella laitteistolla alkoi täydellä teholla elokuun alussa, ja käyttökokemukset ovat olleet erittäin hyviä. Olemme olleet myös tyytyväisiä saamaamme palveluun, ja laitteiston asennus on sujunut hyvin. Käyttöönotto on ollut helppoa ja saimme sen yhteydessä Dosetecilta hyvin tukea, Nurmi kiittelee.
Dosetecin huippuunsa kehitetyn annostelujärjestelmän avulla Arabian tehdas vahvistaa asemaansa Pohjoismaiden johtavana käyttökeramiikkavalmistajana. Samalla se parantaa kilpailukykyään pitkälle tulevaisuuteen.