Reseptin mukaista tasalaatua ABB:n hartsituotantoon

Sähkövoima- ja automaatioteknologiayhtymä ABB tunnetaan maailmalla laadukkaista tuotteista, järjestelmistä ja palveluista. Tänä keväänä Dosetec automatisoi hartsin sekoittamon annostuksen ja punnituksen Vaasassa. Uudistuksella varmistetaan hartsin tasalaatuisuus staattorikäämeissä.

ABB:n Vaasan toimipiste sijaitsee yhdessä Suomen merkittävimmistä teollisuus- ja teknologiapuistoista, Strömberg Parkissa. Yrityspuisto juontaa juurensa Gottfrid Strömbergiin (1863–1938), joka on suomalaisen sähkötekniikan ja -teollisuuden isähahmo kehitettyään Suomen ensimmäisen tasavirtakoneen ja sähkökoneita, jotka olivat aikansa kansainvälisesti palkittuja huippuja.
Strömbergin historia jatkuu tänä päivänä ABB:ssä, joka tarjoaa ympäristömyönteisiä sähkövoima- ja automaatioteknologian sovelluksia prosessiteollisuuden tarpeisiin.

Oikea viskositeetti tärkeää

Tuotannon kehitysinsinööri Kaj Hautalan mukaan alan asiakkaat arvostavat korkeaa laatua, sillä huonolaatuisilla tuotteilla saattaa olla jopa vahingollisia seurauksia. Jos esimerkiksi tuulivoimaturbiini lakkaa toimimasta sähkögeneraattorin tehdessä oikosulun huonon laadun vuoksi, on seurauksena vaikeat ja kalliit korjausoperaatiot lähes sadan metrin korkeudessa, usein merellä.
– Panostamme laatuun joka asiassa. Siksi halusimme automatisoida annostuksen ja punnituksen hartsin tuotannossa. Hartsilla kyllästetään sähkömoottoreiden staattoreissa olevien käämilankojen ilmavälit. Hartsin pitää olla juuri oikeanpaksuista ja pysyä luotettavasti kiinni, jotta käämilangat eivät pääse värähtelemään ja kulumaan. Liian laiharakenteinen hartsi saattaa aiheuttaa oikosulun.

Varma valmistus reseptillä

Aiemmassa yhteistyössä syntynyt luottamus sai ABB:n valitsemaan järjestelmätoimittajaksi Dosetecin.
Uudessa hartsausprosessissa kvartsihiekka, hartsi ja kovete annostellaan oikeassa suhteessa sekoitinsäiliöön automaattisesti. Reseptin mukainen valmistus takaa tasaisen laadun kaikissa valmistuserissä, kun staattoripaketteja syntyy noin 300 viikoittain. Automaatio on helpottanut työskentelyä huomattavasti, sillä manuaalinen prosessi on materiaalien luonteen vuoksi vaikeasti hallittavaa. Pölynhallintajärjestelmä suursäkin ja sekoitinsäiliön yhteydessä pitää tiiviisti huolen, ettei kvartsipöly leviä ympäristöön.

Plug and play!

ABB:n uusi järjestelmä valmistettiin ja testattiin pääosin Dosetecin tehtaalla. Asennus Vaasassa tapahtui viikonlopun aikana. Sunnuntaina annettiin käyttökoulutus, maanantaiaamuna pistettiin töpselit seinään ja painettiin playnappulaa. Hartsituotantoa ei tarvinnut keskeyttää kertaakaan. – Koko järjestelmä on toiminut moitteettomasti, Hautala kertoo.

ABB on yksi maailman johtavista sähkövoima- ja automaatioteknologiayhtymistä. Sen palveluksessa on yli 145 000 henkilöä noin sadassa maassa.