Stabburet valmistaa huikeita pizzamääriä jauhoannosteluautomaatiolla

Norjan länsirannikolla Strandassa toimii yksi elintarvikejätti Stabburetin seitsemästä ruokatehtaasta. Siellä valmistuu noin 35 miljoonaa pakastepizzaa vuosittain. Päätähuimaava lukema vaatii annostus- ja punnitusjärjestelmiltä täydellistä onnistumista.

Stabburet on tunnettu laadukkaista elintarvikebrändeistään. Strandan tehtaalla valmistetaan muun muassa kuuluisaa Grandiosa-pakastepizzaa, jota tuodaan myös Suomeen. 1980-luvulta lähtien tehtaalla on valmistettu Grandiosaa reilusti yli 400 miljoonaa kappaletta. Kaksi muuta pizzamerkkiä, Big One ja Originale, nostavat kokonaisvalmistusmäärän noin 35 miljoonaan pizzaan vuodessa.

Valtavat valmistusmäärät vaativat yrityksen annostus- ja punnitusjärjestelmiltä tehoa, joka voidaan saavuttaa vain korkealla automaatiotasolla. Siksi tehtaalla on viime vuosina minimoitu manuaalisia toimintoja Dosetecin avulla.

Jatkuvatoiminen täyttö jauhottajille

Viime vuonna Dosetec räätälöi automaattisen annostelun pizzalinjan kymmenelle jauhottajalle. Jauhottajat ripottelevat jauhoa taikinamatolle, jotta taikina säilyttää oikean koostumuksen eikä tartu kaulimeen.
Megatec-yhtiön John Egil Filtvedt on Dosetecin paikalliskumppani norjalais- ja ruotsalaistoimituksissa ja varmistaa, että asiakkaan yksityiskohtaisetkin tarpeet tulevat tyydytettyä. – Automaattinen annostelu on tehnyt pizzan valmistuksesta nopeampaa ja tehokkaampaa, kertoo leipomon johtaja Tommy Torgersen.

Parempaa työergonomiaa

Automaattisen annostelun ansiosta tehtaalla on päästy nauttimaan paremmasta työergonomiasta. Ravaaminen jauhottajalta toiselle täyttösäkki kourassa on jäänyt pois ja on paremmin aikaa olennaisempiin tehtäviin. Ripottelussa syntyvä ylimenevä jauhomäärä palautuu alipainesysteemillä takaisin annostusprosessiin ja työympäristö pysyy pölyttömänä.
Toimituksessa oli tärkeää löytää asiakkaan toivoma tehokas tilankäyttöratkaisu. Dosetecin mittava kokemus erilaisista tilankäyttösovelluksista tuotti ratkaisun, jolla myös ahdas työskentely saatiin poistettua.

Huoletonta ja helppokäyttöistä

Jotta Stabburet hyötyisi uudesta järjestelmästä parhaalla tavalla, oli tarve uusia koko jauhoannostuksen ohjaus.
Dosetecin ohjausjärjestelmissä kiinnitetään aina huomiota helppoon käyttäjäliittymään. Strandan tehtaan ohjausjärjestelmä on varustettu Siemens S7 -teknologialla ja kahdella 15 tuuman kosketusnäytöllä. Norjankielinen järjestelmä kerää tietoa annostelulaitteiden kunnosta ennakoivaa huoltoa varten. Toiminta on redundanttisesti varmennettu: annostelu vaihtuu automaattisesti tyhjentyvästä jauhosiilosta täyteen, ilman että käyttäjä liikuttaa sormeakaan.

Tarkkuutta pienkomponenttien annosteluun automaatiolla

Tänä vuonna annostus- ja punnitusjärjestelmien uudistukset Strandassa saivat jatkoa, kun Dosetec automatisoi toisen pizzalinjan pienkomponenttiannostelun kokonaan.
Nyt kaikkiaan seitsemän pienkomponentin annostus tapahtuu tarkasti punnituksen perusteella (loss-in-weight). Viiden pienkomponentin annostuskoot ovat 1–10 kiloa, kahden mikrokomponentin alle kilon.
Myös nestemäisen hiivan annostus uusittiin säädettävällä annostusnopeudella ja hiivan lämpötilan mittausominaisuudella.
Automaatio huolehtii, ettei annostuksessa tapahdu unohduksia tai muita inhimillisiä virheitä ja varmistaa näin tuotteiden tasalaatuisuuden. Viimevuotiseen tapaan tässäkin toimituksessa oli löydettävä tehokas tilankäyttöratkaisu.
– Olemme hyvin tyytyväisiä yhteistyöhön Dosetecin kanssa. Ratkaisut niin viimevuotisen kuin tämänvuotisen projektin osalta toimivat haluamallamme tavalla, toteaa leipomon johtaja Tommy Torgersen.

Norjalainen vuonna 1943 perustettu Stabburet valmistaa tunnettuja elintarvikebrändejä, kuten Grandiosaa ja Fun light -mehua osana Orkla Foods -yhtymää.