Uusi leipomo Tallinnan kupeessa vahvistaa VAASAN-konsernin liiketoimintaa

Kansainvälisen leivonnan edelläkävijä ja Baltian maiden suurin leipomokonserni VAASAN on hiljattain avannut uuden leivonnaispakasteiden tuotantotehtaan Viron Saueen. Noin 7500 neliömetrin leipomossa valmistetaan yli kahtasataa erilaista leivonnaispakastetuotetta Baltian ja Pohjoismaiden markkinoille.

Vaasan-leipomokonsernin toimitusjohtaja Esa Rautalingon mukaan uusi, noin sata henkilöä työllistävä tehdas auttaa vahvistamaan yhtiön asemaa Baltiassa, jossa se on jo saavuttanut markkinajohtajuuden tuoreiden leipien tuotesegmentissä.
Dosetec on VAASAN-konsernille tuttu yhteistyökumppani useiden vuosien varrelta. Dosetec on räätälöitynyt erilaisia automaattisia annostus- ja punnitusjärjestelmiä konsernin tarpeisiin muun muassa Viroon, Latviaan, Liettuaan sekä eri puolille Suomea.

Erittäin korkea kapasiteetti

Luotettavaa kumppania tarvittiin tälläkin kertaa, kun Sauen tehdas tarvitsi muun muassa muffinssien raaka-aineiden annostus- ja punnitusjärjestelmän, joka ei suuria valmistuseriä hätkähdä. Dosetec varusti järjestelmän huippumodernilla teknologialla, joka varmistaa erittäin korkean kapasiteetin VAASAN kasvustrategian tarpeisiin.
– Projekti oli itse asiassa melko haastava, sillä järjestelmän toimintanopeus piti säätää täsmälleen oikea-aikaiseksi tuotannon muihin prosesseihin nähden, kertoo Dosetecin varatoimitusjohtajaPertti Hännikäinen.
– Olennaista kuitenkin on, että odottamattomatkin haasteet pystytään ratkaisemaan. Luulen, että asiakkaamme arvostavat meissä nimenomaan tätä ratkaisukykyä vaativissakin tilanteissa. Meihin voi luottaa, emmekä ole koskaan jättäneet asiakasta pulaan, Hännikäinen sanoo 25 vuoden Dosetec-kokemuksella.

Jauhot suojassa kosteudelta

Sauen tehtaan uusi annostus- ja punnitusjärjestelmä on kattava ja laaja. Jauhosiiloja on neljä ja ne sijaitsevat tehtaan ulkopuolella. Siilojen materiaalina Dosetec on käyttänyt lasikuitua, joka toimii tehokkaana eristeenä ja lämpötilaeroista johtuva kosteuden kondensoituminen pysyy vähäisenä.

Automaatiota alusta loppuun

Dosetecin käsialaa ovat myös järjestelmän säiliövaa´at, suursäkkiasemat, vastaanottosäiliöt, nesteannostus sekä pöytävaa´at käsiannosteluun. Lähes kaikki annosteluun sekä punnitukseen liittyvät prosessivaiheet ovat automaattisia.
– Käsiannostuksen vaa´at ovat erittäin automaatioavusteisia. Työskentely on helpompaa ja sujuvampaa, kun esimerkiksi reseptit ovat paperin sijaan ohjausjärjestelmässä, joka myös opastaa käyttäjää. Samalla ohjausjärjestelmä huolehtii, että annostellut mauste-erät raportoituvat seurantaa ja laadunhallintaa varten, Hännikäinen kertoo.

Tarkkuutta annosteluun, tasaista lopputuotelaatua

Erilaisten nesteiden annosteluun Dosetec räätälöi kattavan järjestelmän, joka huolehtii muun muassa taikinan oikeasta lämpötilasta. Järjestelmä laskee oikeat määrät lämmintä ja kylmää vettä ja annostelee ne taikinapataan.
– Niin nesteannostelun kuin muidenkin raaka-aineiden annostelussa tarkkuus ja luotettavuus ovat avainsanoja. On selvää, että VAASAN-konsernin kaltainen toimija vaatii järjestelmältä korkean kapasiteetin lisäksi kykyä tuottaa tasalaatuisia lopputuotteita ja pienentää hävikkiä. Korkea automaatioaste auttaa vähentämään mahdollisten inhimillisten virheiden määrää.