Vaasan Kuusankosken leipomon annostuskapasiteetti kasvoi 50 %

Hyvä alkusuunnittelu lyhyen tuotantokatkoksen tae

Kun uuden annostusjärjestelmän käyttöönotossa lyhyt tuotantokatkos on tärkein tavoite heti kapasiteetin kasvattamisen lisäksi, alkusuunnittelun merkitystä voi tuskin tarpeeksi korostaa. Dosetecilta vaadittiin poikkeuksellisen lyhyttä tuotantokatkosta Vaasan Kuusankosken leipomossa, jonne Dosetec räätälöi toisen annostelulinjan aiemman rinnalle.

Tervetullut uudistus
Nyt oli aika palata juurille. Kuusankosken leipomoon keskitetty tuotanto sekä taannoin rakennettu kolmas tuotantolinja olivat johtaneet haasteisiin, joihin vuonna 2002 käyttöönotettu Dosetec-järjestelmä ei kyennyt enää vastaamaan; sitä kun ei alun perinkään oltu suunniteltu valtavan tuotantokasvun tarpeisiin. Niinpä Vaasan kutsui vanhan yhteistyökumppaninsa uusimaan järjestelmää tämän päivän ja tulevaisuuden kasvutarpeita varten.

Ohjausjärjestelmän uudistus ennakoi tulevaa
Uudistus toteutettiin vaiheittain. Ensin vaihdettiin ohjausjärjestelmä uuteen Siemens S7 PLC-järjestelmään.– Ohjausjärjestelmän uudistus helpotti
kyllä vanhan annostusjärjestelmän käyttöä, mutta ei poistanut varsinaista pullonkaulaa tuotannossa. Sen sijaan henkilöstö pääsi etukäteen harjoittelemaan järjestelmän ominaisuuksia ja ennakoimaan seuraavaa vuotta, eli toisen annostuslinjan tuloa aiemman rinnalle, kertoo leipomon tuotantopäällikkö Petri Oinonen.

Tehokkaampi ja nopeampi annostusprosessi
Varsinaisen pullonkaulan tuotannosta poistivat toisen annostuslinjan tekniset ratkaisut. Vanhassa järjestelmässä jauhot annosteltiin yhdellä alipainesiirtolinjalla kahteen säiliövaakaan. Nyt kahdennetun jauhoannostuksen ansiosta kummallekin säiliövaa’alle on omat linjansa. Lisäksi suursäkki- ja pienkomponenttiannostusta tehostettiin rinnakkaisilla vaaoilla. Tuloksena merkittävästi tehokkaampi ja nopeampi annostusprosessi.
– Vanhasta annostusjärjestelmästä oli tullut auttamatta liian hidas. Suoraan sanottuna olimme sen kanssa pulassa. Tämä uudistus oli enemmän kuin tervetullut, kertoo Kuusankosken leipomossa 23 vuotta työskennellyt taikinantekijä Terhi Nurmiainen muutama kuukausi käyttöönoton jälkeen.
– Tehokkaampi jauhoannostelu mahdollistaa yhtäaikaisen tuotannon useammalla tuotantolinjalla. Kahdennetun jauhoannostuksen ja vaakojen lisäyksen ansiosta nyt pystyy tekemään enemmän eri asioita samanaikaisesti, tuotantopäällikkö Oinonen selventää. – Eikä enää tarvitse huolehtia siitä, saadaanko riittävästi taikinaa tuotantolinjoille. Ennen jouduimme odottamaan, kun oli vain yksi jauhon annostuslinja, Terhi Nurmiainen iloitsee.

Tehokas käyttöönotto
– Vaadimme Dosetecilta lyhyempää kuin muutaman päivän tuotantoseisokkia, koska meillä leivotaan kuutena päivänä viikossa, ja liian pitkä katkos tuotannossa ei ole mahdollista, Oinonen kertoo. Hän korostaakin Terhi Nurmiaisen sekä Dosetecin toimitusjohtaja Olli-Pekka Rihun tavoin yhteisen
alkusuunnittelun merkitystä. – Valmistus, testaus ja simulointi voidaan viedä tiloissamme hyvinkin pitkälle, jolloin järjestelmän asennus varsinaisella
käyttöönottopaikalla voidaan tehdä nopeasti. Näin asiakas pääsee taas nopeasti ydintoimintojensa pariin, Rihu painottaa. – Hyvin Dosetec aikataulussa onnistui, taisi lopulta mennä vain puolitoista päivää ja järjestelmä lähti hyvin käyntiin, Oinonen kertoo. Todellinen koitos ja testi oli kuitenkin vasta edessä: joulun sesongit. – Mietimme, että jos uusi järjestelmä kykenee vastaamaan joulun tuotantotarpeisiin, niin silloin on projekti onnistunut, Oinonen paljastaa. – Joulun testi meni todella hyvin. Kun uusi järjestelmä siitä selvisi, se selviää mistä vaan. Tällä pärjää pitkälle tulevaisuuteen, Nurmiainen hymyilee.