Valion Mifu® suikaleita valmistetaan Vantaalla

Dosetec-järjestelmä huolehtii raaka-aineiden tarkasta annostuksesta

Dosetec on vuosien varrella räätälöinyt useita annostus- ja punnitusjärjestelmiä Valion eri toimipisteisiin. Viimeksi Dosetec toimitti annostusjärjestelmän Valion Vantaan tehtaalle uuden Mifu® tuotteen valmistukseen. Valmistusprosessissa on tärkeää juustokeittokattilaan menevien raaka-aineiden, kuten maitoproteiinin annostustarkkuus.

Vastuullisen Valion hyvinvointia lisäävät tuotteet

Valio tunnetaan vastuullisena suomalaisena elintarviketuottajana. Tästä todistaa myös Pohjoismaiden laajin kestävään kehitykseen ja vastuullisuuteen keskittynyt Sustainable Brand Indexin tutkimus. SBI on valinnut Valion Suomen vastuullisimmaksi yritykseksi jo neljä kertaa peräkkäin, viimeksi vuonna 2017. Valion yritysvastuuraportista nähdään, että vastuullisesti tuotettu maito ja hyvinvointia lisäävät tuotteet ovat Valion kilpailuetuja. Vuonna 2016 Valio toi markkinoille kokonaan uuden tuotekategorian, Valio Mifu® ruokarakeet, jotka nousivat pääruokien uudenlaisten proteiinilähteiden markkinajohtajaksi heti samana vuonna. Ruokarakeet sisältävät runsaasti hyvälaatuista maitoproteiinia. Seuraavana vuoden syksyllä Valio toi markkinoille Mifu® suikaleet, joissa hyvälaatuisten proteiinien määrä lähes tuplaantui. Mikä mullistavinta, molempaa voi käyttää kuin lihaa ja kanaa, eli ruuanlaiton pääraaka-aineena ja ruokalautasen pääproteiinilähteenä.

Uusi tuote, uusi tilanne

Valio Mifu® tuotteita valmistetaan Valion Vantaan tehtaalla, jonne Dosetec toimitti Mifu® -juustokeittokattilaan menevien raaka-aineiden annostusjärjestelmän. – Projekti meni ihan loistavasti, kun sai pystyttää tuotantoa kokonaan uusiin tiloihin, eikä tarvinnut huolehtia tuotantokatkoksista. Dosetec toimitti annostusjärjestelmän, joka sitten liitettiin Valion prosessinohjausjärjestelmään, Valio Vantaan tekninen asiantuntija Eero Lassila kertoo.

Annostustarkkuudessa ei moitteen sijaa

Ennestään Vantaan tehtaalla oli Dosetecin räätälöimä annostus- ja punnitusjärjestelmä muiden tuotteiden tuotantotarpeisiin. Mifu® tuotteiden valmistusta varten Dosetec laajensi annostusjärjestelmää liittämällä suursäkkien purkuasemat alipainesiirron piiriin, jolloin mm. jauhemainen maitoproteiini saadaan annosteltua suursäkistä uuteen säiliövaakaan. Säiliövaa’asta raaka-aineet siirretään punnituksella varustetun imusuppilon kautta tasaisesti Mifu® -keittokattilaan. – Annosteltavien jauheiden tehtävä on pitää juusto siinä muodossa kuin se on suunniteltu. Annostustarkkuus on näin ollen tärkeää, sillä väärät annostusmäärät vaikuttavat suikaleiden jälkiominaisuuksiin, kuten muotoon ja rakenteeseen, pakattavuuteen sekä toisiinsa liimautumiseen. Annostelu on toiminut tarkasti, Lassila kertoo noin vuosi järjestelmän käyttöönoton jälkeen.