Automaatiopäivitykset turvaavat Goman Bakeriet’n kilpailukykyä

Norjalainen leipomoketju Goman Bakeriet on ainutlaatuinen yhdistelmä paikallisia leipomoperinteitä ja modernia leipomoteollisuutta. Trondheimissa modernisoitiin annostus- ja punnitusjärjestelmien ohjaus sekä automatisoitiin nesteannostus kokonaan.

Goman Bakeriet on leipomotuotteiden edelläkävijä terveellisyyden, turvallisuuden ja laadukkuuden suhteen. Se muun muassa aloitti 100-prosenttisen täysjyväviljaleivän valmistuksen ensimmäisenä Norjassa.
Edelläkävijyyttä ja tuotteiden arvoja varjellakseen Trondheimin leipomossa uusittiin talvella annostuksen ja punnituksen ohjausjärjestelmä. Dosetec leipomoketjun luottokumppanina päivitti järjestelmän ohjelmoitavalla ohjauslogiikalla (Siemens S7), jonka edistykselliset älytoiminnot varmistavat leipomon kilpailukyvyn pitkälle tulevaisuuteen.
Alkusoittona työntekijöiden helpommalle ja tehokkaammalle työskentelylle on 240-paikkainen reseptimuisti. Se sulkee piiriinsä annosteltavat raaka-aineet, joita voi olla kussakin reseptissä kolmekymmentä.

Oppiva ja itseohjautuva järjestelmä

Ohjausjärjestelmän seurantaprosessit, reaaliaikaiset hälytykset ja perusteellinen raportointi auttavat leipomoa toimimaan luotettavalla pohjalla. Unohduksia tai muita inhimillisiä virheitä ei yksinkertaisesti voi tapahtua, sillä järjestelmä keskeyttää toiminnan ja muistuttaa käyttäjää, jos annostuksesta puuttuu jokin reseptin ainesosa. Järjestelmä myös ohjaa käyttäjää manuaalisissa toiminnoissa.
Leipomotuotteiden laatua korostavat järjestelmän prosessioppiminen ja itseohjautuvuus. Jos esimerkiksi raaka-aineiden ominaisuuksissa, kuten kosteuspitoisuudessa on tapahtunut muutoksia, ohjauslogiikka hienosäätää annostustarkkuutta automaattisesti.
Ohjausjärjestelmä 19-tuumaisella kosketusnäytöllä perustuu parametreihin, jolloin ei tarvita erikoistoimia ja monimutkaista koodausta mahdollisten prosessimuutosten takia.

Tarkkaa kyvykkyyttä

Ohjausjärjestelmäuudistuksen yhteydessä automatisoitiin nesteannostus, mikä on tehnyt veden, nestemäisen hiivan, siirapin ja margariinin annostusprosesseista tarkempaa ja tehokkaampaa.
Annostuksen aikana järjestelmä mittaa hana- ja lämpimän veden lämpötilat ja laskee annosteltavat vesimäärät lämpötilavaatimusten mukaisesti. Leipuri voi myös itse säätää veden ja hiivan annostusta kesken prosessin alkuperäistä reseptiä muuttamatta, jos esimerkiksi taikina ei hänen mielestään kohoa riittävästi.
Trondheimin leipomon johtaja Kristofer Heggdal kertoo, että uudet järjestelmät puolen vuoden käyttökokemuksen jälkeen toimivat juuri niin kuin pitääkin.

Goman Bakeriet on Norjan toiseksi suurin leipomoketju ja osa Coop-osuuskuntaryhmää. Goman Bakeriet´lla on seitsemän paikallisleipomoa ympäri Norjaa.