Fazer Eesti AS pyrkii edelläkävijyyteen kaikissa toimissaan

Dosetec-laajennuksilla varmistetaan tulevaisuuden kilpailukyky. Fazer Eesti AS on paraatiesimerkki siitä, kuinka Dosetec huolehtii asiakkaan tuotantoprosessien pitkäikäisyydestä ja tulevaisuuden kilpailukyvystä. Yritysten ensimmäinen yhteinen projekti oli vuonna 2006, viime talvena laajennettiin leipomon kahta eri tuotantolinjaa.

Fazer Eesti AS pyrkii olemaan kokonaisvaltainen edelläkävijä Viron leipämarkkinoilla. Esimerkiksi tänä vuonna se lanseerasi täysin uuden terveellisen FRESH-leipäkonseptin, ja yhtiön Must Jõululeib, tumma joululeipä, valittiin toistamiseen vuoden parhaaksi joululeiväksi.
Tuotannossa edelläkävijyys näkyy monella tapaa. Tallinnan leipomossa tehdään jatkuvaa kehitystyötä ja uudistetaan tuotantomenetelmiä, joiden avulla varmistetaan tulevaisuuden edelläkävijyys. Tässä kokonaisprosessissa Dosetec on ollut mukana jo kuusi vuotta.

Nopeaa reagointia alan muutostekijöihin

Dosetec toimitti annostelu- ja punnitusjärjestelmän Fazerin Tallinnan leipomoon vuonna 2006. Viimeisen kolmen vuoden aikana Dosetec on mukauttanut ja päivittänyt järjestelmää kolme kertaa, talvella laajennettiin vehnä- ja ruislinjoja. Syy uudistuksiin on ollut selvä.
– Asiat kehittyvät koko ajan. Markkinoille tulee uusia tuotteita ja raaka-aineita, tuotantomäärät muuttuvat ja laatuun sekä työympäristöön liittyvät standardit kehittyvät, Fazerin Tallinnan leipomon tekninen johtaja Olev Kroon luettelee. – Jotta pysyisimme kehityksen eturintamassa, meidän tulee jatkuvasti kehittää toimintojamme. Esimerkiksi jokaisen tuotantojärjestelmäämme tehtävän muutoksen tavoitteena on samalla parantaa työskentelyolosuhteita ja -ympäristöä, Kroon painottaa.

Jauhopölyt kuriin, manuaalitoiminnot vähiin

Talvella tehdyssä laajennuksessa työskentelyolosuhteita parannettiin lisäämällä pölynhallintaa ja automatisoimalla työntekijöiden manuaalisia toimintoja.
Uusi automaatio ja pienkomponenttiasema ovat tehneet tarpeettomaksi taikinapataan tehtävän käsinannostelun. Pienkomponenttiasema on varustettu automaattisella annostuksella ja pölynpoistolla.

Annostelukapasiteetin lisäys 25 %

Dosetec on osoittautunut aiemmissa kehitysprojekteissa luotettavaksi yhteistyökumppaniksi. Ei siis ihme, että tallinnalaisleipomo valitsi tämänkin laajennuksen toimittajaksi Dosetecin räätälöidyn osaamisen.
– Kaikki tekemämme tuotantouudistukset Dosetecin kanssa ovat menneet hyvin ja aikataulujen mukaisesti. Tälläkin kertaa pidimme useita palavereja Dosetecin kanssa löytääksemme varmasti oikean ratkaisun meidän tarpeisiimme ja olemassa olevaan järjestelmäämme, Kroon kertoo kolme kuukautta kestäneestä laajennusprojektista. Vehnälinjaa laajennettiin esimerkiksi uudella säiliövaa´alla, josta jauhot annostellaan pölyttömästi suoraan alapuolen taikinakoneisiin.
– Yksi tärkeimmistä asioista on raaka-aineiden ja pienkomponenttien käsittely ja hallinta. Nyt kun saimme vehnälinjalle uuden säiliövaa´an, pystyimme vähentämään tuotannon jonotusaikoja ja lisäämään annostelukapasiteettia noin 25 prosenttia. Uusi järjestelmä toimii juuri niin kuin suunniteltiin, Kroon iloitsee.

Entistä tarkempaa laadunhallintaa

Kasvaneen kapasiteetin lisäksi Fazer Eesti AS on parantanut tuotteidensa laadunhallintaa entisestään. Tästä kiitos kuuluu muun muassa uuteen järjestelmään integroidulle täryseulalle, jonka avulla voidaan seuloa pienkomponentteihin kuulumattomat ainesosat pois ennen komponenttien sekoittamista taikinaan.
– Nyt saamme helpommin selville myös mahdollisen kontaminaation lähteet, Kroon lisää.
Lopputuotteiden laatuseikkoihin kiinnitettiin huomiota laajennuksessa alusta loppuun. Veden annostelussa taikinapataan on luonnollisesti tärkeä pitää vesilämpötila vakiona, mikä ratkaistiin mittaamalla kuuman ja kylmän veden lämpötila ja laskemalla loppulämpötilan perusteella annosteltavat vesimäärät.

Kokonaisvaltaista tukea uuteen tuotantoon

Kun kaikki tekniset haasteet on saatu ratkaistua ja järjestelmä on valmiina uuteen tuotantoon, Dosetec ei jätä asiakasta yksin. Yritys tarjoaa kaiken mahdollisen tuen perusteellisesta käyttökoulutuksesta vaakojen määräaikaiskalibrointiin ja järjestelmän määräaikaishuoltoon, jotta uuden järjestelmän toiminta olisi Dosetec-lupausten mukaista. Kuuden vuoden aikana tehtyjen toimitusten ja laajennusten lisäksi Dosetec on koko ajan tallinnalaisleipomon palveluksessa etäyhteyden avulla. Järjestelmän käyttöön liittyvät kysymykset sekä mahdolliset säätötoimenpiteet kyetään ratkaisemaan reaaliajassa ilman tuotannon keskeytyksiä.
– Olemme erittäin tyytyväisiä niin Dosetecin järjestelmiin kuin teknisiin ratkaisuihin sekä heidän tarjoamiinsa palveluihin. Suunnittelemme jo uusia kehitysprojekteja heidän kanssaan, tekninen johtaja Olev Kroon päättää.