Goman Bakeriet kasvatti kapasiteettia

Viisi eri projektia samanaikaisesti, kolmella eri paikkakunnalla.

Tämä oli Dosetecille todellisuutta viime vuonna, kun norjalainen leipomoketju Goman Bakeriet halusi tuplata jauhoannostelun kapasiteetin Fredrikstadin ja Jærenin leipomoissa. Kumpaankin paikkaan toimitettiin samalla Dosetec-raskijärjestelmät, kolmas meni Trondheimin leipomoon.

Jauhoannostelun kapasiteetin tuplaus Fredrikstadin ja Jærenin leipomoihin

Norjalainen leipomoketju Goman Bakeriet on Dosetecille tuttu yhteistyökumppani jo yli 20 vuoden takaa. Eritoten Fredrikstadin ja Jærenin leipomot ovat tulleet Dosetecille tutuksi. Fredikstadiin toimitettua Dosetec-järjestelmää on laajennettu useaan kertaan viime vuosien aikana. Moinen tahti tuotannon ja automaatioasteen kasvattamisen suhteen kertoo siitä, että Goman-tuotteilla on tavanomaista enemmän kysyntää. Tästä kertoo myös se, että tällä kertaa asiakas halusi tuplata jauhoannostelun kapasiteetin kummassakin toimipisteessä.

Fredrikstadiin uudet jauhosiilot kahdelle annostuslinjalla

Fredrikstadissa tavoite saavutettiin uusilla jauhosiiloilla, jotka on varustettu kahdella jauhoannostuslinjalla. Jærenissa kapasiteetin tuplaus saavutettiin kahdentamalla jauhojen syöttö olemassa olevista siiloista. Dosetecin hallituksen puheenjohtaja, asiakas- ja toimitusprojekteissa yhä tiiviisti viihtyvä Jari Koskinen kertoo, että projektit sujuivat hänen mukaansa varsin mallikkaasti. – Fredrikstadissa uudet ulkona sijaitsevat jauhosiilot on valmistettu lasikuidusta (GRP). Lasikuitu toimii hyvin ulkosiilona, koska se on eristävää materiaalia eikä kerää kosteutta lämpötilan vaihteluissa samaan tapaan kuin terässiilo. Jauhosiilot on varustettu kahdella jauhoannostuslinjalla, Koskinen kertoo. – Nyt tehty jauhoannostuksen kapasiteetin kaksinkertaistaminen ja jo aiemmin tehty ohjauksen uusinta sekä pienkomponenttiasemien linjakohtainen annostus antavat leipomolle mahdollisuudet tuotannon kasvuun. Automaatio on toteutettu Siemens-logiikalla, ja leipomon työntekijät ohjaavat automaattisia annostus- ja punnitustoimintoja kätevästi kosketusnäytöltä norjan kielellä, Koskinen lisää.

Luottoa vakiotoimittajaan

Fredrikstadin leipomon johtaja Trond Andersen kertoo toimituksen menneen tuttuun tapaan hyvin. – Meille oli tärkeä lähtökohta, että Dosetec onnistuu toteuttamaan tavoitteemme jauhoannostelun tuplaamisen suhteen. Ja niin Dosetec myös teki. Toki luotimme siihen myös aiempien, hyvin sujuneiden yhteistyöprojektiemme perusteella. Perinteisellä taikinajuurimenetelmällä leivotut leivät näyttävät nostavan suosiotaan. Tästä kertoo kasvanut kysyntä Dosetecin räätälöityihin automaattisiin annostus- ja punnitusjärjestelmiin.

Taikinajuurileipä – monta syytä suosioon

Aikoinaan hapantaikinajuureen eli raskiin leipominen oli ainoa taikinan kohottamistapa, sillä hiivaa ei vielä tunnettu. Nykyään taikinajuureen leivotaan siksi, että juurella nostatettu leipä maistuu ja tuoksuu täyteläisemmältä, maukkaammalta  ja mehevämmältä kuin tavallisella leivinhiivalla  nostatettu leipä.  Taikinajuurileiville on luonteenomaista  myös pehmeys sekä parempi säilyvyys  ilman lisäaineita. Lisäksi leipurit arvostavat  näiden leipien parempia leivontaominaisuuksia.  Taikinajuureen leipominen  edustaa yleisemminkin sitä kasvavaa  trendiä, jossa perinteiset ja maalaistyyppiset  ruuanvalmistustavat ovat nousemassa  uuteen kukoistukseen. Näistä syistä  johtuen taikinajuurileipien suosio tuntuu  olevan hyvässä kasvussa.

Apuna kokenut raskijärjestelmien toimittaja

Dosetecin automaattiset raskijärjestelmät ovat viime vuosina auttaneet leipomoita taikinajuurileipien kehittämisessä. Nyt myös Dosetecin pitkäaikainen ja merkittävä yhteistyökumppani, norjalainen Goman Bakeriet on liittynyt raskijärjestelmien käyttäjien joukkoon. Leipomoketju tilasi kertaheitolla kolme raskijärjestelmää, yhden kuhunkin leipomoon: Fredrikstadiin, Jæreniin ja Trondheimiin. – Projekti sujui meidän mielestämme hyvin, ilman suurempia yllätyksiä. Haasteita tuotti oikeastaan vain tilankäyttö. Uusien laitteiden sijoittaminen olemassa olevaan tuotantolaitokseen, jossa layout on jo lyöty lukkoon, on aina haasteellista. Mutta voi kai niin sanoa, että kokemus onneksi auttaa löytämään oikeat tilankäyttöratkaisut, 1970-luvulla Dosetecissa uransa aloittanut Koskinen hymyilee.

Räätälöity tuotannon tavoitteiden mukaan

Dosetecin annostus- ja punnitusjärjestelmät räätälöidään aina vastaamaan asiakkaan tuotannon tavoitteita. Olipa kyse korkeammasta kapasiteetista, tasalaatuisemmista lopputuotteista tai vaikka työturvallisuuden parantamisesta. Fredrikstadin leipomon johtaja Trond Andersen vahvistaa, että Goman Bakeriet tavoittelee toden teolla kasvua Norjan taikinajuurileipien markkinoilla. Hänen mukaansa kasvu on saavutettavissa, kun puitteet ja tuotantoteknologia ovat viimeisen päälle kunnossa. – Vaikka viisi samanaikaista projektia Goman Bakeriet’n eri leipomoissa asetti Dosetecille tavanomaista enemmän haasteita ja vaati resursseja, he hoitivat hommat kunnialla maaliin ja aikataulun mukaisesti. – Järjestelmät niin Fredrikstadissa kuin muissakin toimipisteissämme toimivat hyvin. Jauhojen ja veden annostuskapasiteetti ja -tarkkuus ovat toivomuksiemme mukaisia, mikä puolestaan auttaa meitä saavuttamaan leipien halutut tuotantovolyymit ja täyttämään tasalaatuisuuskriteerit, Andersen hymyilee. Dosetecin omistaja ja hallituksen puheenjohtaja Jari Koskinen kertoo, että viiden projektin yhtäaikainen toteutus kolmella eri paikkakunnalla on yksi merkittävimmistä kokonaistoimituksista yhtiön yli 60-vuotisen historian aikana.