Goman Jæren uudisti nesteannostuksen ja ohjausjärjestelmän

Norjalainen Goman Bakeriet leipoo yhdeksällä eri paikkakunnalla, kussakin paikallisia leivontaperinteitä kunnioittaen ja modernia leipomoteknologiaa hyödyntäen. Yksilöllisistä resepteistä huolehtii Dosetec-ohjauslogiikka.

Leipomoketjun pitkäaikainen yhteistyökumppani, Dosetec Exact Oy, on viime vuosina päivittänyt annostusjärjestelmiä eri toimipisteissä. Lounais-Norjassa Jærenin leipomossa Dosetec automatisoi nesteiden annostuksen ja uudisti ohjausjärjestelmän.

Taattua toimivuutta Goman Jæreniin

Dosetecin aiemmat vastaavanlaiset toimitukset Goman Bakeriet´n leipomoille ovat toimineet erinomaisesti, joten Jærenin uudistukset teimme samalla menestysreseptillä. Uusi nesteannostus ja päivitetty ohjausjärjestelmä noudattelevat hyvin pitkälle samaa toimintalogiikkaa kuin aiemminkin, räätälöityjä tilankäyttöratkaisuja lukuun ottamatta, kertoo Dosetecin norjalainen yhteistyökumppani, Megatecin John Egil Filtvedt.
Automatisoinnin myötä veden, nestemäisen hiivan, siirapin ja margariinin annostusprosessit sujuvat vaivattomasti ja luotettavasti ilman inhimillisiä annosteluvirheitä. Käyttäjän ei tarvitse edes huolehtia taikinaveden oikeasta lämpötilasta, sillä järjestelmä mittaa kylmän ja kuuman veden lämpötilat ja annostelee vedet kunnes oikea lämpötila on saavutettu.

Huippumodernia leipomoteknologiaa

Goman Jærenin uusi ohjausjärjestelmä perustuu ohjelmoitavaan Siemens S7 -ohjauslogiikkaan, jonka pohjalle Dosetec on kehittänyt nimenomaisesti annostustoimintoja helpottavia piirteitä.
Näihin lukeutuu reseptitietokanta, jossa kukin resepti voi sisältää jopa kolmekymmentä erilaista annosteltavaa raaka-ainetta. Jos jokin raaka-aineista puuttuu siilosta tai pienkomponenttisäiliöstä, järjestelmä vaihtaa toimintatilan automaattisesti käsiannostelulle.
Järjestelmän itseoppivat ominaisuudet edustavat alan viimeisintä älykkyyttä ja käyttäjäystävällisyyttä. Esimerkiksi raaka-aineiden ominaisuuksien, kuten kosteuspitoisuuksien muuttuessa järjestelmä hienosäätää annostustarkkuutta automaattisesti.
Norjankielinen ohjausjärjestelmä 19-tuumaisella kosketusnäytöllä perustuu parametreihin, jolloin prosessien hienosäätämiseen ei tarvita erillistä tietokone-ohjelmointia.

Hyötyä koko leipomoketjulle

Uuden ohjausjärjestelmän seurantaprosessit sekä raportointi auttavat Goman Jærenin leipomoa myös vianjäljityksessä.
– Olemme hyvin tyytyväisiä uudistuksiin. Ja koska Jærenissa on nyt samanlainen ohjausjärjestelmä kuin ketjun muissakin leipomoissa, se auttaa koko konsernia toimimaan entistä suunnitellummin ja tehokkaammin, kertoo Jærenin leipomon johtaja Jarle Valskaar.