Kationin suursäkkiasemalla syntyy säästöjä Dosetecin avulla

Oy Kationi Ab, joka on osa Raisio Chemicals Oy:tä, valmistaa Lapualla modifioitua tärkkelystä perunasta, ohrasta ja vehnästä. Tärkkelystä toimitetaan paperitehtaiden tarpeisiin Suomeen, muihin Pohjoismaihin ja Venäjälle.

Tärkkelys pakataan suursäkkeihin pääosin Vaakakoskisen toimittamalla suursäkkiasemalla, jonka kautta tuotetta kulkee 70 – 140 tonnia päivässä, mikä vastaa noin 70 prosenttia kokonaissäkitysmäärästä.

Annostusprosessi aloitetaan valitsemalla säkkikoko, joka voi olla 200/250, 500, 900, 1000 ja 1100/1200 kg. Lavakasetti siirtää automaattisesti kuormalavan siltavaa’alle ja aluspahvi asetetaan lavalle. Start-käsky taaraa vaa´an, käynnistää ruuvikuljettimet ja annostus tapahtuu täyttöyhteen kautta säkkiin. Säkin nosto hydraulisylinterillä ja tärytys säkityksen aikana varmistavat ryhdikkään ja suoran säkin. Rullakuljetin siirtää säkin varastoradalle, säkin suu suljetaan ja säkki siirtyy varastoon.

Läppäventtiili estää materiaalin putoamisen säkin vaihdon aikana ja syntyvä pöly poistetaan tehokkaasti pölynpoistoputken kautta siiloon. Jos tuote-erä loppuu kesken, voidaan säkitysasemalla täyttää myös vajaa säkki täyteen, eikä tuotehävikkiä pääse syntymään.

Ohjauskeskus on sijoitettu täyttöaseman viereen. Annostusprosessi on täysin automatisoitu, mutta sitä voidaan ohjata myös manuaalisesti, esim. mahdollisissa ongelmatilanteissa.

Vaakakoskisen suursäkkiaseman huipputarkka annostus, pieni materiaalihävikki, suuri kapasiteetti ja vähäinen työvoiman tarve tekevät siitä kustannustehokkaan yksikön erilaisten raaka-aineiden pakkaamiseen.